Македонските експерти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че са

...
Македонските експерти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че са
Коментари Харесай

Заплашват македонските историци, ако променят позицията си за България

Македонските експерти от Съвместната комисия по историческите въпроси признали, че са подложени на напън и закани, в случай че трансформират позицията си за България. Това съобщи пред БНТ проф. Ангел Димитров - съпредседател на Комисията.

" Това не значи, че те са подготвени да го вършат, само че приказваме за публичната атмосфера и това подсказва ясно какво се случва в Република Северна Македония ", коментира проф. Димитров.

В дневния ред на последното съвещанието на историческата комисия бяха учебниците по история, които засягат интервала на Средновековието в България и Република Северна Македония, и възможното общо честване на Гоце Делчев.

" Отново нищо не се случи. Това е забавен и значим сигнал за цялостните настройки, само че на първо място за атмосферата, в която работи нашата комисия на поредната 20-а среща. Спокойно мога да кажа, че там няма подготвеност за някаква смяна ", каза още проф. Димитров.

Заседанието е извършено във време, когато опозиционната Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ още веднъж е поскала референдум, на който да се разиска или напряко отхвърли договорът с България за другарство и добросъседство, означи проф. Димитров.

По думите му 44% от македонците считат, че най-големият зложелател на Северна Македония е България, а най-големият другар - Сърбия (37,4%).

" Македонците знаят историята единствено след 1944 година, те нямат действителни знания за случилите се събития по-рано. Те знаят за събитията единствено след 1944 година, което е една огромна агитация, за жалост - антибългарска ", изясни още историкът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР